Vosk - základní surovina pro výrobu svíček

Vosk, knoty a vonné esence to vše neodmyslitelně patří k výrobě svíček. Svíčka dokáže navodit příjemnou domácí atmosféru, ovšem ne všechny svíčky jsou vhodné k zapalování v uzavřených prostorách.

 

Bohužel většina dostupných levných svíček na trhu je vyrobena z parafínu. Parafín je ropným produktem. Ropný odpad (kal, který zůstal na dně sudu) je chemicky bělen a zbaven zápachu. Když zapálíte parafinovou svíčku do ovzduší se uvolňuji toxické těkavé sloučeniny (např. aceton, benzen, toluen), které mohou být karcinogenní, napadat Váš nervový a dýchací systém, způsobovat alergie, astma nebo kožní problémy. Svíčky s tímto voskem můžete za SKVĚLOU cenu zakoupit i v jednom velkém nejmenovaném obchodním řetězci. I já jsem kdysi tyto svíčky milovala, naštěstí je toto období už za mnou.

 

A jaké jsou tedy alternativy hojně rozšířeného parafínu? Z veganských alternativ je to například sójový, kokosový, palmový nebo řepkový vosk, z neveganských lůj a včelí vosk. Vosku existuje celá řada, avšak pro vysokou cenu nejsou ve svíčkařském průmyslu příliš využívány (např. jasmínový).

 

Já svíčky vyrábím ze včelího, kokosového a sójového vosku. A proč jsem si nevybrala palmový nebo řepkový vosk? Palmový vosk není ekologicky šetrnou variantou – devastace velkých ploch pralesů. Řepkový vosk je získáván z řepky olejné. V Bio kvalitě je možné tento vosk získat pouze ve Francii nebo Velké Británii, v ČR jej nehledejte. U nás je řepka olejná pěstována velkými průmyslovými koncerny a hnojena GMO hnojivy. Masivní hnojení škodí životnímu prostředí a způsobuje úhyn zvířat i hmyzu, které žijí v blízkosti řepkových polí.

 

 

Sojový vosk

 

  • náš sojový vosk je získáván z geneticky NEmodifikované sóji
  • neobsahuje žádné pesticidy, herbicidy, konzervační látky ani barviva
  • vosk je zcela netoxický a nekarcinogenní, biologicky odbouratelný
  • neobsahuje žádné živočišné produkty, je tedy vegan friendly
  • sójový vosk vylučuje o 90 % méně sazí a hoří o 50 % pomaleji než parafín, a tak Vám svíčky déle vydrží
  • má také nízkou teplotu tání/tuhnutí 45,5/34 °C. Díky nižšímu bodu tání je kolem knotu více rozpuštěného vosku a vonné oleje se efektivněji uvolňují do okolí
  • barva je bílá až světle smetanová, bez parfemace

 

Kokosový vosk

 

Kokosový vosk je svými vlastnostmi hodně podobný vosku sojovému, ale má ještě něco navíc. 

  • stejně jako náš sojový vosk neobsahuje žádné škodlivé látky (pesticidy, herbicidy, ropné produkty, konzervační látky, barviva), ani živočišné produkty, tudiž je netoxicky, nekarcinogenní, biologicky odbouratelný
  • teplota tání smaotného kokosového vosku je 38-42 °C, proto je nutné pro výrobu svíček přidat i jiný tužší vosk (přidání správného množství sojového vosku zvyšuje teplotu tání/tuhnut na 50°C/33 °C)
  • vosk hoří rovnoměrně, pomalu a čistě
  • kokosový olej pro výrobu vosku je získávn přírodním procesem z dužiny kokosu
  • aroma je intenzivní bez nežádoucích zápachů, a to jak za studena, tak během hoření
  • kokosový vosk je o něco draží, ale rozhodně stojí za to
  • bílá až krémová neprůhledná barva
  • krásně se s nim pracuje, nevytváří nežádoucí struktury, nevytváří prohlubně, dobře přilne k nádobě

 

Často kladenou otázkou je rozdíl mezi kokosovoým voskem a kokosovým olejem.

  • kokosový vosk nemá ŽÁDNÉ aroma (nevoní po sladkém kokosu, jako olej) - aroma je odstraněno procesem rafinace
  • narozdíl od olejů je při pokojové tpelotě tuhý - proces hydrogenace zvyšuje teplotu tání

 

Včelí vosk

 

Včelí vosk voní po medu, je velice čistý a netoxický. Včely ho ale vyrábějí pro svou vlastní potřebu, jedná se o vzácný produkt, vzhledem k této skutečnosti jsou svíčky ze včelího vosku o něco dražší, ale rozhodně za to stojí. Včelí vosk, ale není vhodný pro výrobu vonných svíček s esenciálními a vonnými oleji. Nedokáže adekvátně zachytit aroma a v dusledku toho svíčky téměř nevoní, navíc je škoda ničit krásné medové aroma jinou vůní. 

 

 

A jak to vidím já?

Včelí vosk je opravdu úžasný, práce s ním je o něco obtížnější (rychle tuhne a často praská) a není vhodný pro výrobu vonných svíček. Ale jelikož jsou včelí produkty moji celoživotní láskou, nesmí tento vosk v čisté podobě chybět v mé nabídce. Navíc úžasně voní po medu

 

Sojový vosk je skvělou alternativou k parafínu, ovšem při jeho výběru je nutné dbát na to, aby byl z ekologického zemědělství. To znamená, že sojové boby nejsou geneticky modifikovány, sója je pěstovaná šetrně k přírodě a nejsou použity pesticidy ani hnojiva. V opačném případě, kdy je sója pěstována velkými průmyslovými koncerny, dochází k odlesňování a znečisťování spodních vod v důsledku použití pesticidů a hnojiv. Naše svíčky jsou vyrobeny ze sojových bobů pěstovaných v ekologickém zemědělství v Anglii. To bohužel zdaleka není pravidlem u konkurenčních výrobců (až 94 % sóji v USA je pěstováno nešetrně k přírodě). 

 

No a konečně je tu kokosový vosk, který jsem si, díky jeho ekologičnosti, snadné manipulaci a skvělému výslednému aroma vonných a esenciálních olejů, zamilovala. Jelikož je ale samotný kokosový vosk poměrně měkký je nutné do výsledné směsi přidat i jiný tužší vosk. Svíčky VonTree jsou vyrobeny ze speciálně vyvinuté směsi kokosového a sojového vosku pochazejících z ekologických zemědelství z Anglie.

 

 

Pokud jste svíčkám propadli, stejně jako já, dbejte při jejich výběru na složení. Pokud na obalu není uveden typ vosku, můžete si být téměř jistí, že se jedná o parafín. 

 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz