Ibišek je pro krásu svých květů, pěstován jako dekorativní květina. A však málokdo tuší, jaký léčivý skvost se za pestrými květy skrývá. Má všestranné využití a je vhodný i pro těhotné a kojící ženy.
Jedná se o dvouděložnou rostlinu patřící do čeledi slézovitých, která získala svůj název ve starém Egyptě podle ptáka Ibise.
Ibišek je bohatý na vitamín C, A, B1, B6 a minerální látky (hořčík, vápník, železo).
Účinky na zdraví
- zlepšuje trávení
- podporuje funkcí ledvin
- zabraňuje usazování tukových buněk v cévách (chrání před kardiovaskulárními chorobami)
- antibakteriální účinky
- antioxidant
- pomáhá proti hemeroidům, bolestivé menstruaci a krvácení z nosu a dásní
- zabraňuje snadné tvorbě modřin
- eliminuje pocení
- zvyšuje sekreci inzulinu (vhodné pro diabetiky)
Nejčastěji se používá ve formě čaje, ale je přidáván i do exotických nápojů (ibišek súdánský). Jelikož má ibišek nakyslou chuť, jsou nápoje často doslazovány cukrem nebo medem. Mimo okvětní lístky jsou využívány i dužnaté kalichy semen - džusy, marmelády, chutněy a džemy. Listy i květy jsou hojně využívány i do nejrůznějších salátů.
Ibišek má své čestné místo i mezi kosmetickými surovinami.
- zvyšuje pružnost a pevnost pokožky
- prokrvuje (výživa a růst vlasů)
- eliminuje lupy
- mírní svědění a zarudnutí pokožky