Barevné svíčky

Pestrobarevné svíčky dokáží lehce upoutat Vaši pozornost, a právě na to spoléhá řada výrobců. Ale jsou barvy obsažené ve vosku zdraví nezávadné? Nejedná se pouze o marketingový tah, při kterém jde zdraví zákazníka stranou?

 

Čistý přírodní vosk má vždy bílou, nebo lehce nažloutlou barvu. Pokud si domů z obchodu nesete svíčku v syté červené, modré nebo třeba zelené barvě, zbystřete! Naprostá většina prodejců vosk barví umělými barvivy, které při hoření svíčky uvolňují do ovzduší toxické látky. Tyto toxické látky mají negativní dopad na naše plíce a srdce, mohou způsobovat alergie a v horším případě i rakovinu.  Zeptejte se tedy sami sebe, co je pro Vás důležitější - barevně sladěný interiér, nebo Vaše zdraví?

 

S používáním toxických barviv zásadně nesouhlasím, a tak byly svíčky VonTree, ještě donedávna, čistě bílé, zdobené pouze sušenými květinami. Jenže trh je neúprosný, a pokud chce být prodejce úspěšný, musí se snažit uspokojit poptávku zákazníků. A tak se i v dílně VonTree zrodily barevné svíčky – NETOXICKÉOvšem nečekejte příliš syté barvy, na které jste zvyklí u známých značek. Přírodní barviva tónují vosk do jemných barevných odstínů. Dobře hořící přírodní svíčka v syté barvě neexistuje, pokud tedy nějakou „přírodní“ pestrobarevnou svíčku máte doma, rychle od ní ruce pryč.

 

V přírodní kosmetice i potravinách se často setkáváme s různými přírodními netoxickými barvivy. Bohužel naprostá většina těchto barviv je rozpustná pouze ve vodě, nikoliv ve vosku/oleji, což je pro výrobu barevných svíček nutností. A jak lze tedy dosáhnout přírodního tónování vosku? Variant je několik. Minerální barviva (tzv. mica prášek – oxidy železa), sice dokáží vykouzlit úžasné syté barvy, avšak oxidy železa nejsou rozpustné ve vosku a během hoření svíčky dochází k zhašení plamene. Druhou variantou, kterou používáme i my v dílně VonTree, je louhování různých části rostlin v rozpuštěném vosku. Mnoho z Vás, techniku barvení rostlinnými barvivy, již určitě zkusilo -barvení velikonočních vajec. Technika louhování rostlin ve vosku je sice zdlouhavá, ale výsledek rozhodně stojí za to.

 

Pokud tedy chcete oživit svůj interier barevnými svíčkami, rozhodně sáhněte po těch přírodních. V případě, že pestrobarevným svíčkám nedokážete odolat, nebo Vám už některé zdobí Vaši domácnost, nechte je pouze pro dekorativní účely a raději si zapalte svíčku, která nebude mít negativní dopad na Vaše zdraví.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz