TOXICKÉ parafínové svíčky

Nenechte se zlákat dobrou cenou a známou značkou

Krásný design, dobrá cena hmmm a ta vůně!! Tu svíčku prostě musím mít! Poznáváte se? Tak právě pro Vás je tento článek jako stvořený. Ponořte se do tajů, které Vám známí velcí prodejci svíček neřeknou. To že je něco v regálech obchodů, ještě neznamená, že je to bezpečné. 

Cena, design a vůně – nejčastější tři kritéria, které lidé zohledňují při výrobě svíček. Avšak nejdůležitějším kritériem pro Váš výběr by mělo být složení. Právě složení je alfou a omegou kvality a zdravotní nezávadnosti svíček

Po dlouhém náročném dni v práci toužíte po chvílí relaxu. Zapálíte Vaši oblíbenou svíčku. Zavřete oči a jdete na to. Ale ouha! Co se to děje? Začala Vás bolet hlava, dostavila se migréna a svědí Vás oči? Opravdu za to může únava, nebo na Vás začaly působit toxické ropné sloučeniny nacházející se ve svíčce? Zjistěte, co na Vás číhá v parafínové svíčce a přečtěte si celý článek.

ŽIVOT BEZ CHEMIE

Co je to parafín?

Parafín má bílou až nažloutlou barvu a je získáván při destilaci ROPY nebo krystalizačním odpařováním hnědouhelného dehtu. A tovří jej dlouhý uhlovodíkový řetězec (alkany), díky jeho chemické stavbě má vyšší bod tání než rosltinné vosky.  Opravdu si chcete zapálit ropný produkt u Vás doma?

Parafín najdete nejen ve svíčkách, ale také v kosmetice a při lázeňských procedurách (termoterapie). 

Parafín při spalování uvolňuje do ovzduší řadu škodlivých kancerogenních chemických látek jako je například toluen; benzen nebo naftalen

Tyto škodlivé chemické látky jsou obsaženy také ve výfukových plynech nebo cigaretovém kouři.

 Hydrocarbon

Případová studie vědců z Univerzity v Jížní Karolině

Studie se zaměřila na produkci toluenu a benzenu nejen u svíček na bází parafínu, ale i u svíček z přírodních vosků. Tým vědců nechal svíčky hořet po dobu 6 hodin a následně pomoci chromatografie analyzovaly látky uvolněné do ovzduší. Studie potvrdila, že parafínové svíčky uvolňují do ovzduší toluen a benzen, zatímco svíčky z přírodních vosků nikoliv.

Toxické svíčky

Zdravotní rizika

Jakékoliv látky, které se dostávají do plic, jsou přenášeny krví po celém těle. Proto je důležité, abychom si dávali pozor, v jakém prostředí se nacházíme a co dýcháme. A jaké rizika na zdraví mají škodlivé látky, které se uvolňují při pálení parafinových svíček? Čtěte dále!

  • Poškození nervového systému = bolest hlavy, nespavost, závratě, nevolnost
  • Rakovina
  • Poškozeni plodu = růstová retardace, předčasný porod, vrozené vady, vývojové retardace, poškození kostní dřeně, snížená porodní hmotnost
  • Poškození ledvin
  • Psokožení kostní dřeně = vznik anémie
  • Dýchací potíže = astma zhoršení kapacity plic, dráždivý kašel, tekutina v plících až zástava dýchání
  • Alergie

Intenzita zapalování parafinových svíček koreluje s mírou poškození zdraví. Pokud svíčky zapalujete často může docházet ke vzniku alergii, astmatu nebo rakoviny. Výjimečné zapálení vede ke krátkodobým potížím jako je bolest hlavy, únava nebo podráždění očí. 

Toxicky parafin

Proč jej výrobci svíček používají?

Na prvním místě je samozřejmě cena. Parafín je oproti přírodním voskům velice levný. Pokud tedy narazíte na opravdu levnou svíčku, můžete si být téměř jisti, že se jedná o parafín. Ovšem ani drahá svíčka není zárukou čistého složení. Proto vždy pozorně čtěte etiketu.

Dalším kritériem je jeho zpracování. S parafínem se snadno pracuje, dobře přijímá barvu a vonné oleje. 

Pro výrobce je parafín zlatým grálem, pro spotřebitele nikoliv. 

 VÝROBA SVÍČEK

Na co se při výběru zaměřit a jaké jsou alternativy parafínu?

Vždy pozorně čtěte etikety svíček. Pokud na svíčce není vyloženě napsaný vosk, ze kterého je svíčka vyrobena, jedná se pravděpodobně o parafín (prodejci se snaží tuto skutečnost zatajit). Někdy je na etiketě uvedeno, že svíčka obsahuje i sójový vosk. Pokud není přesně uvedeno kolik % sójového vosku ve svíčce je, můžete si být jistí, že převládá opět parafín. 

  • přírodní vosk (včelí, sójový, řepkový, kokosový) ideálně bez geneticky modifikovaných surovin
  • certifikované esenciální oleje nebo vonné oleje bez ftalátu a parabenů
  • bez chemických barviv
  • raději podpořte malé tvůrce (ruční práce, lokální výroba)

 

A co Vy? Jaké svíčky máte doma? Jste milovníci Yenkee Candle - pak koukněte na složení a že ho nemůžete nikde dohledat? Závěr už si udělejte sami :)

Chcete udělat změnu k lepšímu a zdravějšímu pálení svíček - mrkněte na naši nabídku a určitě si vyberete :)

 VonTree Candle

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz