HISTORIE JÓGY, JAK TO VŠECHNO ZAČALO

Jóga je dávná duchovní praxe, která se v průběhu tisíciletí vyvíjela a ovlivňovala mnoho aspektů lidského života. V tomto článku se podíváme na historii jógy a její vývoj od starověku až po současnost. Abychom lépe propojili téma tohoto článku s tématem svíček, prozkoumáme také, jak svíčky získaly své místo v praxi jógy.


joga sojova svicka harmonie_1

 

Starověké kořeny

Jóga má své kořeny ve starověké Indii, kde byla původně vyvinuta jako duchovní a filozofická praxe. Její historie sahá až do období před tisíci lety. První zmínky o józe lze nalézt v různých indických textech, jako je například "Védy," které obsahují návody ke komplexním duchovním cvičením.

 

Legendární mistr Pataňdžali a jóginova cesta

Jóga je spojována s mnoha legendami a mystikou, a jedna z nejznámějších postav v historii jógy je Mistr Pataňdžali. Mistr Pataňdžali žil pravděpodobně mezi 2. stoletím před naším letopočtem a 4. stoletím našeho letopočtu. Je známý svou rolí ve formulaci "Jóga súter," který se stal klíčovým textem pro filozofii a praxi jógy.

Jeho dílo "Jóga súter," složené z 195 krátkých vět, je základem pro teorii jógy. Pataňdžali v tomto díle popisuje osm kroků či stupňů na cestě jógy k dosažení duševního a fyzického zdraví, duchovního osvícení a jednoty s vesmírem. Tyto kroky jsou známé jako "ashtánga jóga" nebo "osmidílná cesta".

Ashtánga jóga zahrnuje postupy, jako je zdrženlivost, vnitřní disciplína, fyzické cvičení (asány), dýchání (pránájáma) a meditace. Každý krok je navržen tak, aby vedl jednotlivce k dosažení vyššího stavu vědomí a duchovního poznání.

Zajímavost spočívá v tom, že Mistr Pataňdžali nepopisuje jógu jako nový vynález, ale spíše jako systém, který byl již existující. Jóga byla tedy pravděpodobně součástí indického duchovního a filozofického dědictví dlouho před ním. Mistr Pataňdžali však uspořádal a systematizoval tyto principy do uceleného systému, který se stal základem pro mnoho současných forem jógy.

Tato legendární postava nám připomíná hloubku a komplexitu historie jógy, která sahá do dávných dob a ovlivňuje naše myšlení, cvičení

a vnímání světa dodnes.
joga svicky vontree candle harmonie historie jogy

 

Vývoj a růst

Během staletí se jóga vyvíjela a rozvíjela, rozšiřující svůj vliv a význam. Různé školy jógy vznikly, zahrnující různé metody cvičení, meditace a filozofie. Jóga byla spojována se spiritualitou, zdravím a mentálním klidem. V různých obdobích se důraz klade na různé aspekty jógy, od fyzického cvičení až po duchovní prohloubení.

 

Vliv na Moderní Společnost

S příchodem moderní doby a globalizace se jóga stala široce rozšířenou praxí po celém světě. Její význam se rozšířil za hranice Indie a stala se nedílnou součástí mnoha životů. Jóga byla adoptována v různých formách a kontextech, jako je jóga pro fyzické zdraví, jóga pro duševní rovnováhu a jóga jako součást duchovní cesty.


yoga joga svicky vontree candle harmonie historie jogy

 

Svíčky a Jóga

Svíčky, spojené s osvětlením a pokojem, nachází své místo i v praxi jógy. V rámci jógy se svíčky často používají jako součást rituálů a meditací. Světlo svíček symbolizuje osvícení, klid a harmonii, což jsou také cíle mnoha jógových cvičení. Svíčky mohou být součástí meditačního prostoru, vytvářející atmosféru pro uklidňující praxi.

 darkova krabicka sojove svicky vontree candle

 

Historie jógy je dlouhá a bohatá, plná vývoje, proměn a ovlivnění. Z jejích starověkých kořenů v Indii se stala globální praxe, která ovlivnila mnoho aspektů života lidí po celém světě. Svíčky, které jsou spojovány s pokojem a osvětlením, nacházejí své místo i v praxi jógy, přispívajíce k atmosféře klidu a harmonie.

Moje meditační praxe se bez zapálené svíčky neobejde, nejraději pálím svíčky ze včelího vosku, které mají příjemnou vůni po medu. Při pohledu do plamene svíčky se cítím vyrovnaná a plná harmonie. Zapalte si svíčku i Vy, meditujte a sledujte, jaký blahodárný pocit se dostaví.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz