JAK VYUŽÍT ZBYLÝ VOSK ZE SVÍČEK?

Využití sójového vosku ve svíčkách je nejen šetrné k životnímu prostředí, ale také skvělou příležitostí pro kreativní DIY projekty. Máme pro vás skvělý tip, jak naložit se zbytky svíček. Zbytky svíček můžete snadno recyklovat a přeměnit na nové užitečné a dekorativní předměty. Níže najdete několik inspirativních nápadů, jak dát zbylému vosku nový život.

jak roztavit vosk

JAK ROZAVIT VOSK?

Než začnete s jakýmkoliv projektem, je důležité správně připravit zbývající vosk. Zbytky svíček nejprve jemně vyjměte z nádoby/obalu svíčky. Pokud je vosk příliš přilepený ke stěnám, můžete obal svíčky na chvíli vložit do mrazáku, což způsobí smrštění vosku a jeho odlepení od nádoby. Jak rozpustit zbytky svíček? Jednoduše zbytky vosku rozpusťte ve vodní lázni (starý hrnec nebo plechovka ponořená v horké vodě), přičemž dbejte na to, aby se vosk nepřehřál. Po rozpuštění odstraňte starý knot a případné nečistoty.

CO DĚLAT S ROZTAVENÝM VOSKEM?

Z recyklovaného vosku můžete snadno vyrobit nové svíčky, vonné vosky nebo voskové dekorace.

Výroba nových svíček

Stačí připravit formy, knoty a případně esenciální či vonné oleje. Pokud chce svíčky s vůni, přidejte ještě do roztaveného vosku několik kapek oleje (na 100 g vosku 8 g oleje), důkladně promíchejte a roztavený vosk nalijte do připravené nádoby s knotem a nechte ztuhnout. Můžete experimentovat s různými vůněmi a barevnými kombinacemi.

Výroba vonných vosků

Pokud máte doma aromalampu, vonné vosky jsou skvělou alternativou k používání esenciálních olejů. Vosk nalijte do malých silikonových formiček a nechte ztuhnout. Pokud nemáte doma silikonové formičky můžete jako formu použít obal od vyhořelé čajové svíčky. 

recyklace vosku

Recyklace zbytků svíček je nejen šetrná k prostředí, ale také poskytuje nekonečné možnosti pro tvoření a zkrášlení vašeho domova. S každou novou svíčkou, kterou si u nás koupíte, tak dostáváte nejen zdroj světla a vůně, ale i inspiraci pro další tvořivé projekty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz