CO OBSAHUJÍ VONNÉ SVÍČKY?

Vonné svíčky jsou nejen elegantním doplňkem interiéru, ale také skvělým prostředkem, jak vytvořit příjemnou atmosféru a provonět váš domov. Škrtnutím zápalky se rázem můžete ocitnout uprostřed hlubokého lesa, na dovolené u moře nebo v oblíbené kavárně. V tomto článku se podíváme na to, co vonné svíčky obsahují a čemu se raději vyhnout.

sojovy vosk obnovitelny prirodni material svicky

Co obsahují vonné svíčky?

Vonné svíčky obsahují několik klíčových složek, které zajišťují jejich jedinečné vlastnosti. Hlavní složkou je vosk, nejčastěji sójový, parafínový nebo včelí, který tvoří základ svíčky. Vonné oleje dodávají svíčkám jejich charakteristickou vůni. Bez těchto olejů by svíčky nevoněly. Dále svíčky obsahují knot, který může být vyroben z bavlny nebo dřeva. Některé svíčky mohou mít přidané barviva pro estetický vzhled a také různé přísady pro zvýšení stability a prodloužení doby hoření.

jak roztavit vosk

Které svíčky škodí zdraví?

Některé svíčky mohou mít negativní dopad na zdraví, zejména pokud obsahují určité složky. Svíčky vyrobené z parafínového vosku, což je vedlejší produkt ropy, mohou při hoření uvolňovat škodlivé chemikálie, jako jsou toluen a benzen, které jsou spojovány s rizikem vzniku rakoviny a dalších zdravotních problémů. Dále, některé vonné oleje a barviva používané ve svíčkách mohou obsahovat syntetické látky, dráždící dýchací cesty nebo způsobující alergické reakce. Svíčky s knoty obsahujícími olovo jsou zvláště nebezpečné, protože při hoření mohou uvolňovat olovnaté částice do ovzduší. Proto je důležité vybírat svíčky z přírodních materiálů, jako je sójový, kokosový nebo včelí vosk, s bavlněnými nebo dřevěnými knoty a vonnými oleji, které neobsahují žádné škodlivé látky. 

citronova trava bergamot hermanek eukalyptus sojova svicka

A které vonné svíčky doporučujeme my? Rozhodně ty z přírodních vosků. Ale pozor, ani přírodní vosk nezaručuje zdravotní nezávadnost svíček. Proto vždy nakupujte vonné svíčky u ověřených výrobců, kteří garantují vonné oleje bez obsahu ropných produktů. Hledáte vonnou svíčky? Mrkněte na naši nabídku vonných svíček s certifikovanými vonnými oleji bez škodlivých látek.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz