KTERÉ SVÍČKY JSOU ZDRAVÉ?

Svíčky jsou nepostradatelnou součástí mnoha domácností. Kromě svého estetického a relaxačního efektu mohou mít také vliv na naše zdraví. V tomto článku se podíváme na to, jaké svíčky jsou zdravotně nezávadné, a proč je důležité vybírat si kvalitní svíčky.

sojove prirodni svicky s esencialnimi oleji

Svíčky z přírodního vosku

Svíčky vyrobené z přírodního vosku, jako je sójový vosk, včelí vosk nebo kokosový vosk, jsou obecně považovány za zdravější volbu než svíčky vyrobené z parafínu, což je levný vedlejší produkt rafinace ropy. Parafínové svíčky při hoření uvolňují škodlivé toxické látky a alergeny. Naopak svíčky z přírodního vosku hoří čistěji a produkují méně sazí a kouře. Navíc, jsou biologicky odbouratelné a obvykle mají delší dobu hoření, což znamená, že budete moci svou svíčku užívat déle.

Svíčky bez vůně

Mnoho svíček obsahuje vonné látky a éterické oleje, které mohou citlivým jedincům vadit. Pokud jste alergičtí nebo přecitlivělí na vůně, zvolte svíčky úplně bez vůně. Pokud vůně milujete, vybírejte pouze ty svíčky, které obsahují kvalitní éterické nebo vonné oleje bez ftalátů.

Kvalitní knot je základ

Mnoho levných svíček používá knoty vyrobené z materiálů, které mohou při hoření čadit a emitovat škodlivé látky.  Knoty z bavlny, konopí nebo dřeva jsou zdravější alternativou, protože neobsahují potenciálně toxické látky. Například knoty impregnované chemikáliemi nebo obsahující kovové částice mohou při hoření uvolňovat nežádoucí látky, které mohou být škodlivé.

darkova krabicka sojove svicky vontree candle

Barviva a pigmenty

Pokud se rozhodnete pro svíčky s barvivy, zvolte takové, které jsou vyrobeny z bezpečných a nezávadných materiálů. Některé levné svíčky mohou obsahovat barviva a pigmenty, které mohou uvolňovat škodlivé chemikálie při hoření. Svíčky s přírodními barvivy jsou lepší volbou (kurkuma, šafrán, matcha, apod.).

krasne prirodni svicky ze sojoveho vosku vontree candle

Zdravotní nezávadnost svíčky závisí na kvalitě surovin a složení. Důležité je si vybírat svíčky od důvěryhodných výrobců, kteří kladou důraz na kvalitu a bezpečnost svých výrobků. Přírodní svíčky mohou vytvořit příjemnou atmosféru a zároveň minimalizovat potenciální negativní vliv na vaše zdraví a životní prostředí.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz