NEJLEPŠÍ VOSK NA VÝROBU SVÍČEK

Vosk je základním materiálem pro výrobu svíček. Volba správného typu vosku hraje klíčovou roli v kvalitě svíček. Existuje několik různých druhů, které můžete použít. V tomto článku se zaměříme na různé vosky pro výrobu svíček a představíme vám několik kritérií, která pomohou vybrat ten správný.

Typy vosku pro výrobu svíček

  1. Parafínový vosk je nejběžnějším typem vosku používaným při výrobě svíček. Je cenově dostupný, velice dobře váže vůni a lze ho snadno barvit. Nevýhodou je jeho původ - je odvozen z ropy. Při hoření svíček z parafínu se do ovzduší uvolňují toxické zplodiny, které mohou mít negativní dopad na vaše zdraví.

  2. Včelí vosk je přírodní vosk získávaný z včelích plástů. Má příjemnou vůni a vytváří svíčky s čistým plamenem. Včelí vosk je cenově dražší než parafín, ale je oblíbený pro svou přírodní povahu. Svíčky vyrobené z včelího vosku mohou být vhodné pro lidi s alergiemi nebo citlivou pokožkou, včelí vosk při hoření totiž čistí vzduch. Včelí vosk je vhodný do forem.

  3. Sójový vosk je další ekologickou alternativou k parafínu. Je vyroben z obnovitelných zdrojů, což ho činí šetrným k životnímu prostředí. Svíčky ze sójového vosku hoří čistěji a déle než parafínové svíčky. Nevýhodou sójového vosku je jeho vzhled ve skleněných nádobách. Vosk se vlivem změny teploty okolí odděluje od stěn sklenice a vznikají tzv. mokré skvrny. Tento jev však nemá na kvalitu hoření žádný vliv.

  4. Palmový vosk je dalším přírodním voskem. Je typický svým krystalickým vzhledem připomínajícím námrazu. Hůře váže vůni, proto je vhodný spíše pro dekorační svíčky bez vůně. Negativa vzniku palmového vosku jsou spojena s neudržitelnými a destruktivními aspekty jeho získávání, které mohou mít dopady na životní prostředí, biodiverzitu a sociální podmínky.

  5. Řepkový vosk je získáván z řepkového oleje. Pochází z obnovitelných zdrojů, ale  rozšířené pěstování řepky má negativní dopady na životní prostředí, zejména pokud je pěstována na plochách, kde byly dříve lesy nebo přírodní biotopy. Což vede k odlesňování a ztrátě biodiverzity.

  6. Kokosový vosk má nízký bod tání a rozpouští se při nižších teplotách než vosk sójový, není tedy vůbec vhodný pro svíčky vyráběné odléváním do forem. Často je používán do masážních svíček.

Jaký je nejlepší vosk na výrobu svíček?

Neexistuje jednoznačně "nejlepší" vosk pro výrobu svíček, protože volba vosku závisí na vašich individuálních preferencích, cílech a prioritách. Každý typ vosku má výhody i nevýhody, a to, který vosk je pro vás ten nejlepší, musíte rozhodnout vy sami. Zde je několik kritérií, která vám mohou při výběru pomoci:

  1. Cíl svíčky: Pokud chcete vytvořit svíčky s intenzivní vůni, volte sójový, kokosový nebo parafínový vosk. Pro výrobu máčených svíček je vhodný vosk včelí. Pro masážní svíčky je vhodný vosk kokosový.

  2. Ekologické ohledy: Pokud je pro vás důležitá ekologie a udržitelnost, volte přírodní vosky, jejichž výroba nemá negativní dopad na přírodu. Vyhněte se parafínu, palmovému vosku i řepkovému vosku. U ostatních vosků si vždy ověřte, zda pocházejí z udržitelného zemědělství.

  3. Cena: Parafínový vosk je nejlevnější variantou pro výrobu svíček, proto je nejhojněji používán při výrobě hřbitovních svící.

  4. Zkušenosti a dovednosti: Různé vosky mohou vyžadovat různé dovednosti při výrobě svíček. Parafínový vosk je obvykle snazší zpracovat, zatímco práce s včelím voskem může být náročnější.

Neexistuje univerzální odpověď na to, který vosk je ten nejlepší. Pokud si stále nejste jistí výběrem ideálního vosku, vyzkoušejte si jej na vlastní kůži. Jakmile budete s voskem sami pracovat, zjistíte, který je pro Vás ten pravý. No a pokud si na výrobu vlastních svíček zatím netroufáte, omrkněte naši voňavou nabídku na našem e-shopu ZDE.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz