PARAFÍN VE SVÍČKÁCH | LEVNÝ JED

Škodlivost používání parafínu ve svíčkách: Co se skrývá za plamenem

V mnoha domácnostech se svíčky staly nedílnou součástí útulné a pohodové atmosféry. Svíčky patří k oslavám, romantickým večeřím i relaxaci ve vaně. Bohužel, za zdánlivě nevinným plamenem, se může skrývat nepříjemná skutečnost – škodlivost parafínu pro Vaše zdraví. Parafín je hojně využíván k výrobě svíček, jeho škodlivost a obsah nebezpečných látek, by ale měly být důvodem k zamyšlení. V tomto článku se podíváme na to, jak parafín vzniká, proč je škodlivý a kde všude má využití. 

 

Jak vzniká parafín?

Parafín je výsledkem zpracování ropy, vzniká jako vedlejší ropný produkt. Parafín je ropná látka s vysokým obsahem uhlovodíků, má voskovitou strukturu a bílo béžovou barvu. Ropa se v rafinériích čistí a z ní se získávají různé deriváty, včetně parafínu. 

jak se vyrabi ropa - výroba parafínu filtrace rafinace ropy svíčky

  1. Rafinace ropy = ropa se rozděluje na různé frakce podle teploty varu
  2. Odstranění nečistot = parafín se oddělí od nečistot procesem zchlazení (parafín tuhne a oddělí se)
  3. Filtrace = odstranění zbytkových nečistot, zvyšuje se kvalita parafínu
  4. Rafinace = parafín je následně podroben další rafinaci, tento proces může zahrnovat opětovné zahřátí a ochlazení, destilaci, filtrace a další úpravy, které vedou k dočištění

 

Proč je parafín škodlivý?

Parafínové svíčky mohou vypadat designově, krásně vonět a být LEVNÉ, mají však svou temnou stránku. Během hoření parafínu se uvolňují škodlivé látky, jako jsou benzol, toluen, formaldehyd a další. Tyto látky jsou považovány za toxické a mohou mít negativní vliv na lidské zdraví.

  1. Benzol =  karcinogen, může způsobovat rakovinu a poškozovat krvetvorbu
  2. Toluen = neurotoxin, problémy s dýcháním, podráždění sliznic
  3. Formaldehyd = alergie, atopické ekzémy, karcinogen

ŠKODLIVOST PARAFINU VE SVICKACH NEKUPUJTE PARAFINOVE SVICKY TOXICKE SVICKY

Hlavním důvodem škodlivosti parafínu je jeho nekompletní spalování. Parafín má složitou strukturu s uhlovodíkovými řetězci. Při hoření svíčky se některé řetězce nespálí a vznikají škodlivé produkty.

Při hoření parafínu také dochází k uvolňování velkého množství sazí do ovzduší, které mohou vyvolávat alergické reakce a zhoršují kvalitu vzduchu.

Na pozoru by se měli mít zejména ti, kteří zapalují parafínové svíčky pravidelně. Pravidelné vystavování škodlivým látkám z parafínových svíček, může mít dlouhodobé negativní účinky na zdraví, včetně zvýšeného rizika respiračních onemocnění, alergií, podráždění očí, nosu a hrdla a dokonce i vyvolání rakoviny.

 

Škodlivý, ale oblíbený

Existuje několik důvodů, proč je parafín tak rozšířený v průmyslu výroby svíček. Hlavním důvodem je nízká cena parafínu, který je levnější než alternativní materiály, jako je včelí, sójový nebo kokosový vosk. Parafín také dobře drží tvar a je snadno formovatelný do různých tvarů a velikostí svíček. 

Mimo svíčky se parafín používá také v kosmetice (hydratace pokožky), potravinářském průmyslu (povlak na ovoce a zeleninu), farmaceutickém průmyslu (ochrana látek v lécích, mastích).

PEPCO IKEA YANKEE CANDLE WOOD WICK CANDLE SVIČKY Z PARAFÍNU

Co si z článku o parafínu odnést?

Parafín je často používán ve výrobě svíček jako levná alternativa k přírodním voskům. Má několik výhod, jako je snadná dostupnost, nízká cena, stabilní hoření a dobrá zpracovatelnost. Nicméně, v průběhu let byly vzneseny otázky ohledně bezpečnosti a ekologických dopadů parafínu. Parafín je získáván jako vedlejší produkt při rafinaci ropy a může obsahovat nečistoty a chemické látky, které se uvolňují při hoření svíček. 

My z VONTREE CANDLE jsme zastánci přírodních vosků, jako je včelí vosk nebo sójový vosk. Přírodní vosky jsou ekologičtější a bezpečnější volbou, protože jsou obnovitelného původu a neobsahují potenciálně škodlivé látky. 

Je důležité, aby spotřebitelé měli přístup k informacím o složení a původu svíček, aby mohli vybrat produkty, které vyhovují jejich potřebám a hodnotám. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz