Zaostřeno na bavlněný knot

Chystáte se na výrobu svíčky, nebo se chcete dozvědět který knot může škodit Vašemu zdraví? Knot je alfou i omegou každé svíčky. Svíčka může být krásná a voňavá, avšak pokud výrobce zvolí špatný knot, ani ty sebelepší suroviny svíčku nezachrání. Pojďme si společně říci, jaké typy knotů existují, co je na nich zajímavého, a jak o knot pečovat. V tomto článku se zaměříme na knoty bavlněné.

Bavlněný knot je složen z bavlněných pramenů, které jsou různě zapletené či stočené. Knot se po zapletení máčí ve vosku a následně stlačí tak, aby udržel ten správný tvar.  Na trhu naleznete kromě bavlněných i dřevěné knoty. Každý typ má své pro a proti. Bavlněné knoty jsou v porovnání s dřevěnými levnější a snadnější na údržbu. Snáze se vznítí (přibližně za 3 s) a jsou odolnější vůči průvanu. 

Na trhu existuje nepřeberné množství bavlněných knotů. A někdy bývá opravdu těžké vybrat ten pravý, hlavně pro začínající výrobce svíček. 

Jak knot funguje, aneb trocha fyziky a chemie.

Představte si knot jako takové malé čerpadlo. Čerpadlo nasává palivo (vosk) a přivádí jej do motoru (plamen). Motor palivo spaluje, a tak může jet na plné obrátky (hořet).

U svíček to probíhá následovně. Zapálíte svíčku, teplo z plamene rozpouští vosk (pevné skupenství se mění na kapalné), vosk je nasáván knotem a vzlíná (kapilární přenos) směrem k hořícímu plamenu. Kapalný vosk je vlivem tepla roztříštěn na menší molekuly a mění se na plyn (změna skupenství kapalina-plyn). Tyto molekuly jsou vtahovány směrem do plamene a reagují s kyslíkem za vzniku tepla, světla, vodní páry a oxidu uhličitého.

Překlad: heat - teplo; oxygen - kyslík; fuel (wax) - palivo (vosk); Carbon dioxide - oxid uhličitý; steam - pára.

 

Typy knotů

Rychlost a intenzita hoření závisí na postavení vláken v bavlněném knotu. Bavlněné knoty mohou být buďto pletené nebo pouze točené. Pletený knot má vlákna pevněji u sebe, a proto hoří pomaleji. Naopak točené knoty mají volnou konstrukci, tím se vosk dostává do plamene rychleji a svíčka dříve vyhoří. Točené knoty se používají hlavně u narozeninových svíček, kde nám na době hoření nezáleží. Knoty se liší i materiálem ze kterého jsou upleteny. Mohou být čistě bavlněné (bělená/nebělená bavlna) nebo mohou obsahovat různé výztuže (papír, kov, bavlněná vlákna). Knoty se dělí také podle tvaru na ploché, čtvercové a kulaté.

Plochý knot – při hoření dochází k mírnému ohybu. Knot se sám zkracuje tzv. self-trimming. I přesto je však nutné občas tyto knoty zastřihnout manuálně.

Vyztužený knot – je vhodný pro gelové, parafínové a votivní svíčky. Knot díky výztuži drží tvar, nenamáčí se do vosku a neuhasíná. Vyztuží může být buďto bavlna, papír nebo kov (olovo, zinek).

Čtvercové knoty jsou vhodné pro vosk včelí.

 

Níže v tabulce jsou uvedeny některé typy knotů. 

HTP knot

Plochý knot vyztužený papírovým vláknem. Jedná se tedy o kombinaci vyztuženého a plochého knotu.

Dobře drží svůj tvar. Při hoření dochází k tzv. "self-trimming", kdy se knot zkracuje sám. Tyto knoty pak není nutné, tak často zastřihovat. Vhodný pro sójový vosk.

LX knot

Plochý knot bez jádra s obsahem stabilizačních nití (mírně se při hoření kroutí).

CD knot

Plochý pletený cop se speciálním papírovým vláknem. Tento knot je podobný HTP knotu, ale mimo přírodní vosky je vhodný i pro parafín. U tohoto knotu je větší tendence ke vzniku houbových útvarů tzv. mushroom (vysvětleno níže).

 

RRD knot

Kulatý knot, který zajistí zvýšený tok vosku do plamene. Je vhodný pro svíčky s vyšším obsahem vonných a esenciálních olejů. 

výkonné knoty bez jádra (performa coreless wick)

Plochý bavlněný knot s bavlněnou výztuží. Díky své tuhosti dokáže i v roztopeném vosku stát rovně a odolávat ohybu. Tento typ knotu vykazuje velký robustní plamen.

ECO knot Knot pro přírodní vosky. Plochý bavlněný knot bez jádra. Speciálně propletený tenkými papírovými vlákny, díky čemuž je velice pevný. Při hoření dochází k jevu self-trimming. 

 

Knoty se tedy liší ve třech vlastnostech: tvarem (plochý, kulatý, čtvercový), materiálem (bavlna, papír, kov) a způsobem pletení (vzor, tuhost). Tyto vlastnosti mají následně vliv na způsob hoření (velikost plamene, rychlost odpařování vosku apod.)

Novinkou na trhu jsou konopné knoty, s těmi ale zkušenost zatím nemám.

BURN RATE

= množství vosku v gramech spáleného za jednu hodinu

Čím vyšší je BURN RATE, tím více vosku se při hoření spotřebuje. To, jak svíčka rychle vyhoří, závisí na celé řadě okolností a především na zvoleném knotu. Více o tom, jak určit dobu hoření svíčky se můžete dočíst v článku ZDE.

 Výroba svíček

Jak zvolit správnou velikost knotu?

Najít tu správnou velikost knotu pro Vaši svíčku není lehké. Vždy je nutné provést testování, které odhalí, jaký typ knotu je vhodný pro Vaši svíčku. Při výběru knotu je nutné zohlednit několik kritérií:

  • typ vosku a jeho pod tání
  • velikost, tvar svíčky (votivní svíčky), typ obalu (plech, keramika, sklo)
  • olej (typ a procento)
  • barviva (např. tekuté, práškové)
  • další chemická aditiva pro stabilizaci barev, vůní apod. - DO SVÍČEK VONTREE CANDLE NEPŘÍDÁVÁME ŽÁDNÁ ADITIVA

 

Tip!: Mrkněte na vědeckou studii týkající se hořeni knotů v parafínovém a sojovém vosku. 

 

 Zvolili jste špatný knot? Tyto věci Vám napoví.

  • kouř 
    • pokud knot při hoření nadměrně kouří, je pro svíčku příliš velký = knot přivádí k plamenu více vosku, než je schopen plamen spálit (nedostatek kyslíku), nespálený vosk pak uniká ve formě sazí a kouře 
    • někdy může svíčka kouřit pokud je v průvanu
  • tzv. mushrooming (vznik houby)
    • náchylné jsou pevně pletené knoty s jádrem
    • příliš pevný knot se ucpává nespáleným voskem, a jelikož tyto knoty hoří v chladné části plamene, tento zbytkový vosk se nespálí a dochází ke vzniku houbových útvarů
    • pokud svíčka tvoří houbičku může to značit příliš velký knot
    • někdy nemusí jít o špatně zvolenou velikost knotu! Některé knoty se při hoření prostě jen kroutí a můžou pak vypadat jako houbička, toto ovšem není na závadu 
  • Příliš hodně vyhořeného/rozpuštěného vosku (lze hodnotit vizuálně nebo dle burn rate)
  • Svíčka se neroztopí až k okrajům ani po 4 hodinách hoření

Trefili jste se do černého a našli jste ten správný knot? Bingo. Pak se můžete těšit na:

  • konzistentní velikost plamene
  • mírná teplota nádoby
  • bez kouře a sazí
  • svíčka se rozhoří až k okrajům, ale zároveň nedochází k přílišnému spalování vosku
  • votivní svíčky by neměly odkapávat (u tenkých/kónických svíček tomu bohužel někdy nezabráníte ani správnou volbou knotu)

Na detailní postup při testování se podíváme v některém z dalších článků.

Toxické knoty

Nejenom parafín, o kterém jsme psala v minulém článku, ale i špatně zvolený knot může škodit zdraví. Pozor si dejte hlavně na knoty, které jsou vyztužené kovem (olovo, zinek). Kov má zajistit správnou stabilitu knotu (drží a neohýbá se ani v rozpuštěném vosku) a zároveň dochází k tzv. self-trimming, kdy se knot sám zkracuje a není nutně zastřihování. A kde tyto knoty najdete? Vyskytují se hlavně v parafínových svíčkách, na obalu svíčky se to ale většinou nedočtěte, a tak je nutné se poptat rovnou u výrobce.

Toxicky parafin

Pokud vybíráte svíčku mějte na paměti:

  • vybírejte pouze z přírodních vosků
  • knoty musí být bez olova a zinku
  • svíčky nesmí obsahovat parabeny a ftaláty (kancerogenní látky)

Pokud si na tvorbu svíčky a výběr správných komponentů netroufáte, a chcete si ušetřit svůj drahocenný šas, jsou tu pro Vás mé svíčky VonTree Candle

 

Tip pro Vás: Marně hledáte vhodný knot pro Vaši svíčku a nechcete platit vysoké poštovné za zahraniční balíčky? Mám pro Vás tip na skvělého spolehlivého dodavatele bavlněných knotů Odetka a.s. Tato česká společnost, s 200letou tradicí sídlící ve Vrbně pod Pradědem, vyrábí nejen knoty, ale můžete zde zakoupit i tkaničky, rybářské šňůry, sítě, popruhy, chirurgické nitě, a dokonce i padákové šňůry.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz