Včelí vosk, poklad z přírody

Víte, že se včelí vosk značí v potravinách číslem E901, a že vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle některých druhu včel?

Včelí vosk je nesmírně zajímavá a užitečná látka a my máme tu čest, s nim pracovat. 

Pojďme si společně říct, proč je tento vzácný vosk tolik milován, a kde všude jej můžeme použít.

včelí vosk včelís víčka plástve včela (1)


JAK VČELÍ VOSK VZNIKÁ

Náročná manuální práce, sport nebo stres, v těchto situacích dokáže člověk vyprodukovat litry potu. Kapalinu, která je spojována s nepříjemným zápachem. 

Lidé se potí o sto šest, ale co takové včely? Myslíte, že se dokáží potit i ony?

No jasně!

Avšak zapomeňte na pot jako takový. Včely při své námaze, místo slané kapaliny, potí VOSK. Kapalný vosk tuhne na zadečku včel ve formě šupinek. Jedna taková šupinka váží 0,8 až 2 mg. 

Včela voskovou šupinku zpracuje svými kusadly a slinami. Včely pak společně "hnětou" a zpracovávají voskovou hmotu a vytváří voskové dílo (panenskou souš) = síť šestibokých buněk.

Každá nově vylíhlá včelka zanechává v buňce košilku a voskové dílo postupně tmavne až k tmavohnědé barvě. Proto mohou mít svíčky ze včelího vosku velkou škálu odstínů, od žluté až po tmavě oranžovo hnědou. 

 

ZAJÍMAVOST

Tvorba vosku je pro včely extrémně energeticky náročná. K vytvoření 1 kg vosku spotřebuje včela přibližně 3,5 kg MEDU a cca 50 g PYLU.

 včelí vosk včelís víčka plástve včela

 

K ČEMU VČELÁM SLOUŽÍ VOSK?

Včelí si z vosku staví tzv. včelí dílo = síť šestibokých buněk. Toto dílo jim slouží k uskladnění zásob medu a pylu, k vývoji včelího plodu nebo jako tepelná izolace úlu. 

 

CHEMIE A ZASE TA CHEMIE

284, to je číslo, které udává počet chemických látek ve včelím vosku.

Uhlovodíky, monoestery, diestery, hydroxypolyestery, volné alkoholy....dobře, dobře, nebudu Vám s tímto motat hlavu, ale pojďme se podívat na pár zajímavostí.

Aromatický profil vosku je tvořen přibližně 40-50 různými chemickými látkami. Chemické složení vosku se liší v závislosti na mnoha faktorech (lokalita, druh včel, čas apod.). Z vlastní zkušenosti mohu říci, že každý vosk, který nám přijde do provozovny, voní jinak. Aroma může být výrazně medové, propolisové, mírně nakyslé nebo také zemité.

POZOR na BĚLENÝ VČELÍ VOSK ve svíčkách. Takto chemicky upravený vosk ztrácí většinu svých aromatických složek a Vy se tak ochuzujete o nádhernou vůni a aromaterapeutické účinky. 

Včelí vosk je bohatý na vitamín A (retinol), který prospívá zejména našemu zraku, ale zvyšuje i odolnost proti infekčním nemocem a je důležitý pro zdravé zuby a kosti. 

 

VYUŽITÍ

Včelí vosk se skvěle hodí nejen na výrobu svíček, ale je i všestranným pomocníkem v mnoha průmyslových odvětvích. Zároveň byl včelí vosk schválen jako nezávadný při konzumaci. Včelí vosk je nestravitelný a nemá sebemenší vedlejší účinky, proto se dá použít jako dietní alternativa při smažení (pouze panenský včelí vosk, ne ze svíček:)) vajíček, lívanců či palačinek. 

 

Včelí vosk se používá také....

jako ochranný film na povrchu ovoce

 jako vehikulum do injekčních aplikací

k potahování léku (snižuje rozpustnost v zažívacím traktu)

proti nachlazení (žvýkání včelích voskových plástů)

k ošetření prasklých kopyt (směs vosku s medem)

v elektrotechnickém průmyslu jako elektrický izolátor

k impregnaci a leštění dřeva a kůže

impregnace textilií

při tvorbě lesklého povrchu na čokoládách a cukrovinkách

v nátěrových lacích

v neurochirurgii k zatmelení krvácejících cévek

k vředové terapii (vyšší alkoholy z vosku)

snížení koroze u kovů (výroba zbraní)

prevence zánětů v ústní dutině, pomoc při aftech a paradentóze

v kosmetickém průmyslu (krémy, deodoranty, depilační vosky, rtěnky)

včelí vosk včelís víčka plástve včela svíčka zdravá přírodní ve skle (1) 

Včelí vosk dobře drží na lidské pokožce, zjemňuje jí a vytváří antibakteriální film, který je účinný v boji proti akné i zahojení popraskané kůže. 

 

SVÍČKY

Včelí vosk je skvělou přísadou pro výrobu přírodních svíček. Ať se chystáte vyrobit nebo koupit jakoukoliv svíčku (motanou z včelích mezistěn, odlévanou do formy, nebo litou do skleněné či keramické nádoby) včelí vosk Vám dokonale poslouží, a navíc Vás zahalí do báječné vůně s aromaterapeutickými účinky. 

Vdechování spalovaného včelího vosku Vás příjemně naladí, zklidní Vaši mysl, odstraní veškeré bloky a přinese novou pozitivní energii.  

Zapomeňte na toxický parafín a dopřejte si nádherné přírodní medové aroma, které Vám provoní byt a nepřinese žádné toxické zplodiny. 

Svíčky ze včelího vosku patří k nejdražším, ale zároveň i nejkvalitnějším svíčkám na trhu. Jedná se o čistou přírodu, která neprodukuje žádné toxické látky, ba naopak. Při hoření svíčky ze včelího vosku se uvolňují záporné ionty, které mají pozitivní vliv na imunitu a dýchání. Včelí svíčky jsou také vhodnou alternativou pro lidi s alergií a citlivé jedince. 

Záporné ionty z hořící včelí svíčky pročišťují vzduch a mají stejné účinky jako pokojové rostliny nebo elektronické ionizátory. Díky včelím svíčkám zatočíte s prachem, plísněmi i pylem.  

 

Svíčky ze včelího vosku ...

pomohou se soustředěním

zatočí se špatnou náladou, odbourají stres a dobijí pozitivní energii

ionizují vzduch (čístí jej)

neutralizují pachy (i tabákový kouř)

podporují zdraví spánek

 včelí vosk včelís víčka plástve včela svíčka zdravá přírodní ve skle

Nemžete usnout, vrtíte se a už nevíte co dál? Zkuste si před spaním zapálit 100% přírodní svíčku ze včelího vosku. Spalování včelího vosku stimuluje hypofýzu (kreativita, aktivita snů) a dokáže navodit příjemný, zdravý a hluboký spánek. 

A kde jinde sehnat kvalitní svíčky ze včelího vosku, než v našem e-shopu VonTree Candle :)


 "Pokud by z planety Země zmizely včely, zbývaly by lidstvu už jen pouhé čtyři roky života." Albert Einstein 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz