Bylinky ve svíčkách

Na trhu naleznete nepřeberné množství svíček. Barevné, bílé, sójové, parafínové, ve skle, volně stojící nebo třeba dekorační či plovoucí svíčky. V posledních letech se často objevují i svíčky zdobené sušenými květy nebo drahými kameny. Ale jsou takové svíčky bezpečné, nebo je lepší si je nechat pouze jako dekoraci?


 

Když jsem začala svíčky VonTree Candle prodávat byla jsem uchvácena právě zdobením. Hlavně tím se moje svíčky odlišovaly od ostatních prodejců. Čím více jsem ale pátrala, tím méně zdobení jsem na svíčky přidávala, a to z jednoho prostého důvodu - bezpečnost! Pokud se v blízkosti knotu nacházejí větší kusy sušených bylin, mohou se lehce vznítit a hrozí nebezpečí požáru.

Kromě bezpečnosti jsem se zaměřila i na smyslovou stránku svíček. Vonné svíčky jsou navrženy tak, aby Vám provoněly celý byt. Při hoření svíček se zdobením se může stát, že bylinka, která chytla nepříjemně voní (pálí se), což není u vonných svíček žádoucí. U vykuřovadel se bylinky pokládají na žhaví uhlík (ne do otevřeného plamene), a tak pomalu kouří a vytváří příjemnou vůni. Pokud se ovšem bylinka dostane do plamene v okamžiku shoří, výsledná vůně nemusí být žádoucí. Pokud chceme svíčkám dodat pomoci sušených bylin příjemnou vůni, je nutné, aby byly namočeny v roztaveném vosku. Díky působícímu teplu, pak mohou aromatické bylinky uvolňovat příjemnou vůni. 

Pokud výrobce či zákazník nedodrží některá opatření, které se ke zdobeným svíčkám vztahují, může dojít k vzplanutí svíčky a následnému požáru!

Zdobené svíčky

 

Jak bezpečně pálit zdobenou svíčku?

  • před zapálením zkontrolujte, zda se v blízkosti knotu nevyskytují sušené byliny, pokud ano, odstraňte je
  • svíčku nikdy nenechávejte bez dozoru nebo v dosahu dětí a mazlíčku (to platí pro všechny svíčky bez rozdílu)
  • pokud dojde ke vzplanutí sušené ozdoby, chvíli vyčkejte zda se neuhasí ve vosku sama, pokud ne, uhaste svíčku svépomoci

Na co si dát při výrobě zdobené svíčky pozor?

  • zdobení pokládejte co nejdále od knotu, směrem k vnějšímu okraji
  • sušené ozdoby předem nakrájejte na menší kousky

 

Proč vlastně výrobci své svíčky zdobí?

Zdobené svíčky jsou prostě nádherné, díky zdobení mohou výrobci odlišit svůj produkt od ostatních, skvěle upoutat pozornost a to vše bez chemických barviv. Mimo vizuální stránku mohou bylinky namočené v roztaveném teplém vosku příjemně vonět. Rozvoněné bylinky, tak propůjčují svíčce mírnou vůni, aniž byste museli použít vonné či esenciální oleje.  Ovšem méně je někdy více a přehnané zdobení může vést ke vzniku požáru, proto je nutné dbát opatrnosti.

 

Zdobte své svíčky bezpečně

  1. Průměr sklenice nad 70 mm 
    • Díky větší ploše svíčky, je snadnější ozdobit svíčku tak, aby se nedostaly bylinky do kontaktu s plamenem. Zdobení sice po rozhoření svíčky plave v roztaveném vosku, ale takto namočené bylinky eliminují možnost vznícení a postupně s ubývajícím voskem klesají ke dnu. 
    • Další možnost, jak eliminovat vznik požáru je, že zvolíte do svíčky takový knot, který rozhoří vosk pouze do míst, kde se nenacházejí ozdoby. Tento způsob sice snižuje délku hoření svíčky, ale umožňuje si vychutnat mnohem více estetickou stránku. Využívá se zejména u volně stojících svíček.
  2. Volný prostor kolem knotu (alespoň 10 mm)
    • U mnohých prodejců se často vyskytují svíčky, které jsou celé zasypány sušenými květy, bohužel tento způsob zdobení je dost hazardní a může vést ke vzniku požáru.
    • Sušené zdobení nesmí být nikdy v blízkosti knotu, a pokud se při přepravě svíčky uvolní a ocitne v blízkosti knotu, je nutné jej manuálně odstranit. 
  3. Menší kousky sušených bylin
    • Bylinky nakrájejte na menší kousky.
    • Pokud začne hořet menší kousek sušené ozdoby, rychle uhasne, v případě větších kousků, může dojít k zapálení celé svíčky.
  4. Nepoužívejte větší kousky bylin (například celé květy)
  5. Bylinky vždy pokládejte do roztaveného vosku, nebo je voskem přelijte
    • Velké kusy sušených bylin se snadněji vznítí. U vonných svíček může následně dojít ke vzplanutí celé svíčky, protože esenciální i vonné oleje jsou hořlavé. 
    • Pokud sušené zdobení zalijete vrstvičkou vosku (zdobení lze vidět, ale je obaleno ve vosku), eliminujete tak možnost vznícení. Ovšem ani v tomto případě se to nesmí se zdobením přehánět.
  6. Vždy svíčku opatřete bezpečnostními pokyny!
    • Na každé svíčce, i na té bez zdobení, musí být bezpečnostní informace! Bez těchto bezpečnostních pokynů nemůžete svíčku nikomu darovat ani prodávat! Tyto bezpečnostní informace chrání nejen Vás, jako výrobce, ale i zákazníky.

 

Postup zdobení svíček

Sušené bylinky je nutné namočit do vosku. Sušené ozdoby namočené ve vosku klesají během hoření svíčky ke dnu, a tím snižuji riziko vzplanutí. To lze udělat několika způsoby

  1. Kousky bylin namočíte do vosku předem a následně je pokládáte na svíčku.
  2. Bylinky nasypete přímo do roztaveného vosku.
  3. Sušené rostliny přelijete tenkou vrstvičkou vosku. 

Sušené ozdoby můžete ve svíčce i vrstvit. Do sklenice nalijete vosk, ten necháte mírně zatuhnout a nasypete sušené bylinky, ty následně přelijete další vrstvou vosku, kterou opět necháte mírně zatuhnout, postup můžete dle libosti opakovat. 

Další možnosti zdobení je zdobení svíčky po jejím obvodu. Ale jak sušené byliny připevnit ke sklenici, aby po nalití vosku neodplavaly ke dnu? Máme dvě možnosti:

  1. Sušené ozdoby natřete roztaveným voskem a přilepte ke stěně sklenice, nechte vše pořádně zatuhnout a následně sklenici naplňte voskem, ideálně po částech, tak aby se přilepené bylinky zcela neodlepily od sklenice.
  2. Sklenici položte zešikma a dovnitř vkládejte bylinky, které pak zalijete voskem. Až vosk ztuhne, sklenici pootočíte a opět nazdobte bylinkami a zalijte voskem. Takto postupujete než bude sklenice nazdobená po celém obvodu

 

Bylinky vhodné pro zdobení svíček

Využívají se bylinky, které mají své místo i v aromaterapii. Díky využití bylinek, které nejen hezky vypadají, ale i krásně voní, mohou svíčce propůjčit i aromaterapeutický charakter. 

  • Rozmarýn - pro bohaté aroma sklízejte listy ještě před tím, než začne rostlina kvést
  • Tymián - svěží dřevitá vůně
  • Levandule - nejčastěji využívaná ozdobná bylinka, uklidňuje a snižuje úzkost
  • Máta - čistá a svěží vůně
  • Heřmánek - květy se sklízí v poledne, kdy jsou úplně otevřené
  • Citronová tráva - listy jsou silně aromatizované, velice oblíbená vůně
  • Šalvěj - nádherná vůně, kterou si užijete i v kombinaci s citrusy, levandulí nebo cedrem
  • Lékořice - se sladkým nádechem, vhodná pro kombinování s kardamomem a anýzem
  • Šeřík - sladkou vůni lze eliminovat rozmarýnem nebo pomerančem
  • Chrpa - krásná fialková barva
  • Semínka anýzu - před přidáním do vozku rozdrtit, aby se uvolnila vůně, která je podobná lékořici

Dále můžete ke zdobení využít i různé semínka či slupky. Velice pěkně vypadají slupky citrusů.

Vyvarujte se používání VLHKÝCH BYLIN! Vlhké části rostlin mohou začít plesnivět.

 

Jste milovníci bylinek? A chcete se dozvědět více o jejich blahodárných účincích na zdraví. Pak neotálejte s navštívením krásného webu, kde se dozvíte o bylinkách naprosto vše -  https://bylinkovyraj.net 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz