Doba hoření svíčky

Jeden ze základních údajů, který je uveden u svíček, je jejich doba hoření. Ale jak se vlastně tato doba měří? Nechá se svíčka celou dobu jen hořet, nebo je nutné postupovat jinak?


 

Někteří výrobci uvádí dobu hoření, jako interval několika hodin, např. 110-150 hodin. Svíčka může hořet pouze 110 hodin, ale pokud dodržíme všechny postupy, které jsou doporučovány při hoření svíčky, může svíčka vydržet krásných 150 hodin. Opravdu tedy záleží, jakým způsobem budete o svíčku pečovat.

 

Mnoho zákazníků se domnívá, že se doba hoření získá tak, že je svíčka zapálena, zapnuty stopky a čeká se, než vosk úplně vyhoří. To je ovšem omyl. 

 

Jak se tedy správně doba hoření měří?

1) Pro minimální dobu hoření, se svíčka nechá hořet 4 hodiny (maximální doporučovaná doba, po kterou může svíčka hořet). Před a po hoření se svíčka zváží. Rozdíl  v hmotnosti je vydělen 4. Takto získáme hodnotu, která nám říká, kolik gramů vosku vyhoří za jednu hodinu. Množství vosku, které je nutné pro přípravu svíčky poté touto hodnotou vydělíme a získáme předpokládaný počet hodin hoření. 

 

2) Pokud nás zajímá kolik může taková svíčka hořet maximální dobu. Doba po kterou se nechá svíčka hořet se odvíjí od toho, za jak dlouho se svíčka roztopí k okrajům nádoby. Poté svíčku uhasíme a do vzorečku níže opět doplníme hodnoty. 

 

Svíčka se mezi dvěma hořeníma musí nechat alespoň 5 hodin odpočívat. 

 

Vzoreček

(hmotnost svíčky před hořením - hmotnost svíčky po hoření) / doba hoření = úbytek vosku za 1 hodinu

reálná hmotnost vosku pro přípravu svíčky / úbytek vosku za 1 hodinu =  doba hoření

 

Lze samozřejmně po stupovat i bez vzorečku - zapalít, uhasit, nechat odpočinout 5 hodin, zapálit, uhasit, odpočinout.... a celý tento proces stopovat na stopkách až do úplného vyhoření svíčky. Tento proces je poněkud časově náročný a pro výrobce není ideálním řešením. 

 

Příklad při délce hoření 4 hodiny

(290 - 274) / 4 = 4 g/h

150 / 4  = 37,5 hodiny

 

Příklad při délce hoření závislé na rozhoření svíčky k okrajům

(290 - 283) / 2,5 = 2,8 g/h

150 / 2,8 = 53,5 hodiny

 

Možná se ptáte, proč se vosk nespaluje konstantně po celou dobu hoření. Odpověď je jednoduchá, čím déle svíčka hoří, tím více je zahříván obal svíčky, na vosk pak působí větší teplo a rychleji se odpařuje. 

 

 

A takhle to celé funguje. Mějte prosím na paměti, že doba hoření, kterou uvádějí prodejci je pouze orientační a záleží hlavně na tom, jak se o svíčku budete starat Vy :) 

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz