DŘEVĚNÝ KNOT NEBO BAVLNA?

Svíčky s dřevěným knotem se stávají hitem posledních let. Který knot je ale pro svíčku lepší, bavlna nebo dřevo? V naši nabídce svíček se dřevěný knot vyskytuje u některých limitovaných edic. Přečtěte si porovnání bavlněných a dřevěných knotů a zjistěte, který je pro Vás ten pravý.

Dřevěný knot

Používání dřevěných knotů získává v posledních letech na oblibě, určitě všichni znáte svíčky společnosti WoodWick. Dřevěné knoty mohou být ve formě tenkých plátů, křížku nebo tub. Knoty voní po rozpáleném ohni a vydávají příjemný praskající zvuk rozpáleného dřeva. Jsou však o něco náročnější na údržbu a mnohdy se stává, že nehoří tak, jak by měly.

sójová svíčka s dřevěným knotem

Jak hoří dřevěný knot?

  • Dřevěné knoty vyžaduji Vaši péči
  • Zapálení vyžaduje delší dobu (10-20 s), často se knot vznítí až na 2. či 3. pokus
  • K zapálení použijte zapalovač, zápalky obvykle nestačí
  • Dřevěný knot je vhodný do interiéru, kde není vystaven větru
  • Horizontální hoření. Plamen svíčky je šiřší, než vyšší. Díky tomuto jevu se vůně z vosku uvolňuje intenzivněji

 

Proč dřevěný knot nehoří?

Pokud Vám dřevěný knot během hoření uhasne, většinou je na vině přemíra vosku. Dřevěný knot se ve vosku topí.

  • Řešením je, nechat svíčku zatuhnout a přebytečný vosk odstranit (například nanukovým dřívkem, špejlí) tak, aby se vytvořil prostor pro knot
  • Někdy se ovšem může stát, že se jedná o vadný kus dřevěného knotu, v tomto případě již bohužel není pomoci
  • Můžete však svíčku rozpustit. Zbytek vosku použít na vonné vosky, nebo s použitím nového knotu vytvořit vlastní svíčku

 

Jak se starat o dřevěný knot?

Tyto knoty se nezastřihují nůžkami, ale po vychladnutí se ohořelá (černá) část uchopí mezi prsty a jemně odlomí. Nepoužívejte násilí, mohli byste odlomit příliš velkou část knotu a svíčku by již nešlo zapálit (řešením je pak odstranit vosk kolem knotu). Křižové dřevěné knoty mají někdy pevnější střed a je nutné jej zkrátit cvikačkami.

 

Jaké druhy dřevěného knotu existují?

Dřevěné knoty jsou vyráběny ručně. Liší se tloušťkou i hustotou dřeva. Některé knoty vydávají intenzivní praskající zvuk, jiné jsou tišší.

  • klasické dřevěné knoty =  tenký pláteček dřeva
  • klasické dřevěné knoty s boosterem = dva plátky dřeva přilepeny k sobě
  • křížový knot
  • dřevěná tubička

 

Bavlněný knot

Bavlněné knoty jsou spleteny z jednotlivých provázků a liší se jak tvarem (plochý, kulatý), tak šířkou. Jejich údržba je snadnější a jsou cenově dostupnější. Plamen hoří vertikálně a doba vznícení se odhaduje na cca 3 s. Dodržováním správné délky knotu (sestřih na 3-5 mm) zvýšíte intenzitu vůně. Bavlněné knoty mají nízký kovový plíšek a při správné údržbě vyhoří téměř všechen vosk. U nás bavlněné knoty vedou na celé čáře, a proto je najdete téměř ve všech svíčkách VONTREE CANDLE.

PRIRODNI SOJOVE SVICKY VOntree candle esencialni oleje zdrava svicka

Jak vybrat knot svíčky?

Velikost knotu, který zvolíte do svíčky závisí na mnoha faktorech. Existuje mnoho různých druhů knotů, které mají vlastní velikostní tabulky. Každý typ knotu by měl mít orientačně uvedeny hodnoty pro jakou šířku svíčky se hodí. Aby jsme si byli jistí správnou volbou knotu, je nutné svíčky pořádně otestovat. Výběr a testování knotů může zabrat i měsíce a jedná se o jednu z nejnáročnějších věcí při výrobě svíček. 

 

Je lepší dřevěný knot nebo bavlněný?

Nelze jednoznačně říct, zda je lepší dřevěný nebo bavlněný knot. Záleží čistě na Vašich preferencích. Pokud si nechcete přidělávat starosti s obtížnějším zapalováním a údržbou, určitě volte knoty bavlněné, které pouze před každým zapálením zkrátíte na 3-5 mm. Pokud ovšem milujete zvuk praskajícího dřeva a líbí se vám rustikální design, sáhněte po knotech dřevěných.

Ať už dřevo nebo bavlna, každá svíčka potřebuje jisté množství pozornosti. Správnou údržbou prodloužíte životnost svíčky, zvýšíte intenzitu vůně a eliminujete tvorbu kouře a sazí. Nezapomínejte svíčku nechat při prvním zapálení (a ideálně i při každém dalším) rozhořet až k okrajům

moderni svicky relaxace darek pro zenu firemni darky

Kvalitní svíčka má tyto vlastnosti:

  • Přírodní vosk bez aditiv
  • Bez ftalátů
  • Bavlněné knoty bez zinkového středu
  • Slepované dřevěné knoty s nezávadným lepidlem

nejprodavanejsi vonne sojove svicky ve skle vontree candle

Dřevěné knoty se staly v posledních letech hitem. Nás ve VONTREE CANDLE ovšem neuchvátily. Dali jsme jim šanci několikrát a vždy s dřevěnými knoty byly ve finále problémy. Hořely málo, hořely moc, zabarvovaly vosk nebo vytvářely aroma spáleného dřeva, které bylo tak silné, až překrylo vůni svíčky. U nás zůstáváme věrni bavlně.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz