NEBEZPEČNÉ FTALÁTY

Krásná vůně může mít neblahý dopad na zdraví -  pozor by si měli dát především muži! Luxusně vonící parfémy, šampóny nebo vonné svíčky. Nic není zadarmo, a i za krásnou vůni se platí. A to nejen penězi, ale mnohdy i naším zdravím. Podívejte se na etiketu svého oblíbeného šampónu nebo parfému. Pokud zahlédnete slovíčko PARFUM nebo FRAGRANCE, zbystřete! Pod těmito slovy se nachází směs chemických látek, která je zodpovědná za omamnou vůni. Jelikož spadá složení této směsi pod výrobní tajemství, nemusejí výrobci jednotlivé zastoupení chemických látek uvádět. Ve většině případů je bohužel tato „neškodná“ vůně doplněna o TOXICKÉ ropné produkty – FTALÁTY.

nebezpečné ftalaty

CO JSOU TO FTALÁTY?

Ftaláty jsou estery kyseliny ftalové. Jedná se o ropné produkty. Existuje přibližně 40 druhů ftalátů, které se liší svými vlastnostmi i vlivem na lidské zdraví. Ne všechny ftaláty jsou toxické, pozor bychom si měli dát zejména na tuto šestici: DINP (diisononyl ftalát), DNOP (dinoktyl ftalát), DIDP (diisodecyl ftalát), BBP (benzylbutyl ftalát), DBP (dibutyl ftalát), DEHP (di-2-ethylhexyl ftalát). Přičemž nejčastěji je zastoupen ftalát DEHP.

Používání těchto zmíněných šesti ftalátu bylo částečně omezeno při výrobě hraček a předmětů pro péči o děti do 3 let, na obsah 0,1 %. Dále bylo používání omezeno u materiálů, které přicházejí do styku s vodou a potravinami. Dva nejškodlivější ftaláty DEHP a DBP byly Evropskou unii zakázány.

V ČEM JSOU OBSAŽENY FTALÁTY?

Kategorie Příklady obsahující ftaláty
Kosmetické výrobky Šampony, laky na vlasy, parfémy, masážní oleje
Svíčky Vonné svíčky, parafínové svíčky, vonné vosky (kromě vonných svíček VONTREE CANDLE, které ftaláty neobsahují)
Čistící a prací prostředky Prací prášky, aviváže, čistící prostředky na podlahu apod.
Potraviny balené v plastu Dětská pochoutka Termix, balené vody
Zdravotnické pomůcky Intravenózní vaky a hadičky, respirační masky
Stavební a obalové materiály Tapety, podlahové krytiny, obalové materiály, polstrování
Hračky Měkké plastové hračky, koupací hračky
Domácí potřeby Ubrusy, koupelové závěsy
Oblečení a obuv Pláštěnky, holínky
Automobilové interiéry Palubní desky, sedačky, volanty
Elektronika Kabely, plastové obaly elektronických zařízení
Erotické pomůcky
Vibrátory, další erotické hračky

Při styku s kůži, sliznicemi nebo vdechováním se ftaláty dostávají do krevního systému člověka. Ftaláty jsou mnohem lépe rozpustné v oleji než ve vodě. Proto se snadno uvolňují např. z těsnících kroužků v zavařovacích sklenicích do olejových suspenzí (např. olivy). Ftaláty v kosmetice slouží především k zafixování vůně, vůně tak intenzivněji a déle voní. V chemické struktuře PVC nejsou ftaláty pevně vázaný a proto mají tendenci se uvolňovat do prostředí.

JAKY VLIV MAJÍ FTALÁTY NA ZDRAVÍ?

  • Vliv na hormonální a reprodukční systém (snížení produkce testosteronu - mužský hormon, atrofie varlat)
  • Vývojové vady
  • Oslabení imunity
  • Poškození jater
  • Poškození ledvin
  • Poškození plic
  • Karcinogenní
  • Ovlivnění srážlivosti krve
  • Astma a alergie u dětí
  • Kojící matky – narušení střevní mikroflóry a porucha hormonální soustavy kojenců

Mladé organismy (tj. děti, mláďata) jsou obecně citlivější na negativní působení ftalátů než dospělí. Ftaláty sice vykazují nízkou akutní toxicitu (tzn. jednorázové setkání s ftaláty), ale při dlouhodobé expozici, i nízký koncentracím, jsou prokázány negativní účinky na zdraví.

Hodnota tolerovaného denního příjmu byla stanovena pro DEHP 50µg /kg tělesné hmotnosti (pozor na nízkou váhu u dětí). Skutečný příjem ftalátu ze stravy se odhaduje na 0,15-0,3 mg/osoba/den, což je v mezích denního příjmu.

I když naše svíčky VONTREE CANDLE krásně voní, neobsahují žádné ftaláty! Proto je můžete s klidným svědomím zapálit i u Vás doma.

sojovy vosk obnovitelny prirodni material svicky

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz