Jak hoří svíčky ze sójového vosku?

Jak sójové svíčky hoří? Opravdu je nutné dodržovat všechny postupy, které jsou uvedeny v návodu anebo je to vše trošku jinak?

V mnoha návodech, jak se nejlépe starat o Vaši svíčku, jsou uvedeny zejména tyto tři body:

  • maximální doba hoření jsou 3-4 hodiny
  • zkraťte knot na 3-5 mm
  • nechte svíčku rozhořet až k okrajům

Ale je opravdu nutné vše dodržet, tak jak je napsáno? Pojďme si společně tyto tři pokyny projít a říct si, které jsou nutností a které nikoliv.


DOBA HOŘENÍ

Pokud jste zaběhlí svíčkaři jistě víte, že svíčka, která hoří déle jak 4 hodiny, dokáže být opravdu horká. Sklenice, nebo jiný obal ve kterém je svíčka umístěna, se během hoření zahřívá. Pokud se obal přehřeje příliš, může hrozit jeho prasknutí. A to rozhodně nechceme. Proto je opravdu nutné dodržovat maximální dobu hoření 4 hodiny a poté svíčku zhasnout. Nicméně není to tak jednoduché, jak vypadá, a kromě této univerzální doby, je nutné se řídit velikostí svíčky a materiálem obalu, ve kterém je svíčka umístěna. Závisí také na velikosti zvoleného knotu (některé zahřívají svíčku málo, jiné více).

  • malé svíčky (cca do průměru 55 mm) by neměly hořet déle než dvě hodiny
  • velké svíčky (průměr cca 75 mm a více) je většinou dobré nechat hořet zmiňované 4 hodiny a pokud není sklenice příliš horká, můžete je nechat hořet i o vlas déle
  • svíčky v plechovce se obecně zahřívají rychleji než ty ve sklenici, proto je nutné zkrátit i jejich dobu hoření (v závislosti na jejich velikosti)
  • doba hoření se odvíjí i od toho, jak moc je již svíčka vyhořelá = čím je plamen níže, tím více zahřívá obal svíčky, proto je vhodné zkracovat i dobu hoření úměrně s množstvím vyhořelého vosku

Obecně lze říct, že pokud vidíte, že je ve svíčce příliš rozpuštěného vosku, je lepší svíčku uhasit a nechat zase chvíli odpočinout.

ZKRAŤE KNOT!

I v mém návodu na obsluhu svíčky naleznete větu: "Knot před každým zapálením zkraťte na 3-5 mm". Opět se jedná o obecné pravidlo, které by se mělo individuálně měnit vzhledem k charakteru svíčky. U svíček s menším průměrem zkracujeme knot na 3 mm. U větších svíček je vhodné nechat knot dlouhý 5 mm. 

Zkracovat knot vždy? To záleží na charakteru knotu, některé knoty se zkracují sami při hoření a není je tedy nutné nikterak upravovat. Knot musíte zkrátit v případě, že se na konci knotu objeví "koulička/houbička", která je typická pro některé typy knotů. Knot také zkraťte, pokud při hoření vylučuje kouř nebo je plamen příliš vysoký. 

Pozor na přílišné zkrácení bavlněného knotu, Pokud knot zkrátíte příliš, může se při hoření vytvořit kolem knotu kráter a svíčka se nerozhoří tak, jak by měla. 

A co dřevěné knoty? Vždy odlomte před zapálením ohořelou část dřevěného knotu. 

BAZÉNEK – MELT POOL – ROZTOPENÍ AŽ K OKRAJŮM

Svíčka musí hořet tak dlouho, aby se vosk roztopil až k okrajům nádoby. Pokud toto pravidlo nedodržíte, hrozí vytvoření tunelu a ochudíte se o pěkných pár hodin vůně – PRAVDA NEBO LEŽ?

dřevěný knot

Toto pravidlo není úplně 100% pravda. A zvláště u přírodních svíček není možné, při prvním zapálení svíčky, toto pravidlo dodržet. Proč? Ve svíčkách, kde se používají přírodní bavlněné knoty, dochází během hoření přirozeně k ohýbání knotu na jednu stranu. Na straně, kam se knot ohnul, pak dochází k intenzivnějšímu roztopení vosku, než na straně druhé. A tak vzniká nerovnost v rychlosti tavení vosku = převis (viz obrázek).

Ajaj a co teď? Teď mi svíčka nevyhoří celá a já za ni dala takovej majlant! Nebojte, není se vůbec čeho bát. Je to přirozená vlastnost přírodních svíček a po 3 nebo 4 zapálení svíčky se tato nerovnost ztratí a svíčka dosáhne kýženého bazénku. Proč tomu tak je? Čím je plamen svíčky níže ve sklenici, tím více zahřívá okolní nádobu a vosk na krajích nádoby tak postupně roztaje. 

Jsou tyto nerovnosti u všech svíček? Nikoliv. Každý knot je jiný (liší se i napříč jedním typem), ohýbá se v jiné intenzitě, nebo vůbec. Knoty, které hoří vždy rovnoměrně jsou knoty dřevěné a také knoty, které obsahují kovové nitky, ty však nejsou šetrné k našemu zdraví a tvůrci přírodních svíček je nepoužívají. Někdy dokážou i knoty bavlněné hořet rovnoměrně, zejména ty silnější. 

Co je tedy důležité? Jak svíčku nechat rozhořet? Vosk by měl vždy ALESPOŇ NA JEDNÉ STRANĚ roztát až k okrajům., nebo alespoň téměř k okrajům. A o vosk, který je po stranách se při dalších cyklech hoření postará teplo plamene. 

1. hoření - rozhoření téměř k okrajům + převis na jedné straně

Sójová svíčka

3. - 4. hoření - převis mizí a začíná se tvořit bazének

Sójová svíčka vyhoření

Svíčka po 8 - 9 cyklech hoření je zcela vyhořelá

Vontree candle

 

Převis děsí mnoho začínajících výrobců svíček. Když při testování svíčky vzniká tento jev, výrobce se chytá za hlavu. I já jsem byla pěkných pár týdnu testování, nešťastná, že dělám něco špatně. Naštěstí jsem narazila na profi výrobce svíček, kde se mi v diskuzi dostalo vysvětlení, proč a jak, tento převis vzniká. Nyní vím, a Vy už také, že je to přirozený jev u přírodních svíček :)

CO JE TO TEN TUNEL?

Pokud svíčku pálíte již 4 hodiny a stále se vosk neroztopil téměř k okrajům (alespoň cca 0,5 - 1 cm od okraje), je něco špatně a je možné, že ani v dalších cyklech hoření, se vosk neroztopí. Svíčka tak hoří pouze ve středu a vy ztrácíte hodiny, po které jste si mohli svíčku vychutnávat. Řešením je použít alobal, kterým svíčku obmotáte (uděláte komínek). Vosk po stranách se tak roztopí a Vy se zbavíte tunelu.


Nic není úplně jednoznačné, ale správný svíčkař si vždy poradí :) Čím víc svíček vypálíte, tím více jim budete rozumět, zjistíte, jak přírodní vosky hoří a už Vás nic nezaskočí. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz