Nikdy nenechávejte hořet svíčku příliš dlouho!

Historie svíčky sahá až do samotného pravěku, kdy měla svíčka podobu ztuhlého tuku a dřívka. Svíčky prošly v průběhu staletí řadou změn a dnes zdobí téměř každou domácnost, kosmetické salóny i luxusní hotely.

Svíčka VonTree Candle s vůní čistoty přírodní sójová candle soy hanmade

S rostoucím nároky spotřebitelů musí svíčka nejen hezky hořet, ale také mít designový vzhled, který bude ozdobou interiéru. Ale pozor! Vhodná nádoba a líbivá etiketa není vše, co musí svíčky splňovat. Ať už se jedná o kosmetiku, čistící prostředky, nebo třeba hygienické pomůcky, každá chemická látka a směs musí být příslušně označena. Toto označení se nazývá CLP neboli evropské nařízení o klasifikaci, označování a balení chemických látek a směsí (z angl. Classification, Labelling and Packaging). Jedná se o etiketu na které jsou uvedeny všechny důležité charakteristiky výrobku. Mimo jiné i bezpečnostní pokyny ke správnému použití (problematika značení pomoci CLP etiket je komplikovaná a v tomto článku se ji dále věnovat nebudeme).

 Sójová svíčka přírodní vonná

Znáte ty nejdůležitější bezpečnostní pokyny pro používání svíček? Pokud si s odpovědi nejste jistí přečtěte si bezpečnostní pokyny, které najdete na spodní straně každé naši svíčky a také na NAŠEM WEBU

Jedním z důležitých bezpečnostních upozornění je maximální doba, po kterou by měla svíčka hořet. Každý výrobce uvádí specifickou dobu hoření pro konkrétní typ svíčky. Menší svíčky by měly obecně hořet kratší dobu, než svíčky s větším průměrem. Obecně se ale uvádí maximální doba hoření na 4  HODINY. 

 Přírodní sójová svíčka vyorbena ručně v české republice

4 HODINY, ale proč? Jedná se pouhé bezpečnostní nařízení, které prostě nikdo hlouběji nezkoumal? Nebo má tato doba opravdu svůj důvod Tento časový interval má však své opodstatnění a nikdo, si ho jen tak, nevymyslel.

Pokud svíčka hoří déle jak 4 hodiny, dochází k přehřívání obalu svíčky. Přílišné zahřátí nádoby může vést k jejímu prasknutí a náslédnému vznik požáru.

V průběhu hoření svíčky dochází k hromadění uhlíku na konci knotu. Tento jev může po 4 hodinách hoření vést k tvorbě houbovitého útvaru (nahromaděný uhlík) na konci knotu. Knot se následně stává nestabilním, hoří žhavěji, kouří a uvolňuje do okolí saze, které rozhodně nejsou dobré pro naše zdraví. 

Vznik houbovitého útvaru nemusí nutně znamenat přílišné nahromadění uhlíku . Některé knoty mají tendenci se samovolně kroutit a vytvářet tyto útvary, které však nevedou k tvorbě kouře a sazí. 

Pokud si tedy ohlídáte dobu hoření a uhasíte svíčku zavčasu, nemusíte si lámat hlavu s těmito problémy:

  • prasknutí sklenice ve které je svíčka umístěna
  • příliš žhavý knot
  • tvorba kouře
  • vznik sazí

A pamatujte, vždy zkraťte knot před dalším zapálením, popřípadě jej vycentrujte. Nikdy nenechávejte hořet svíčku v blízkosti závěsů či jiných snadno vznítitelných povrchů. A nejdůležitější rada na závěr. Nikdy nenechávejte svíčku bez dozoru!

vontree candle ruční výroba svíček neslyšící tvůrkyně

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz