Wet spots, aneb vady na kráse sójových svíček

Přírodní sójové svíčky jsou šetrné k našemu zdraví a můžeme je bez starosti zapálit, kdy se nám zamane. Pří výrobě svíček VonTree Candle nejsou do sójového vosku přidávány žádné další chemické látky zlepšující vlastnosti svíčky. Existuje celá řada aditiv, která svíčce sice propůjčí krásný hladký vzhled, bez bublin a mokrých skvrn, ale rozhodně nemají příznivý vliv na naše zdraví. Proto dáváme přednost "nedokonalé" zdravé svíčce nad tou, která do ovzduší vypouští toxické chemické sloučeniny. 

MOKRÉ SKVRNY

Říká Vám něco název "wet spots" neboli mokré skvrny? Jsou to místa na svíčce, kde dochází k odlučování vosku od sklenice. Tyto místa následně působí "mokře". Nejsou moc lichotivá pro vzhled svíčky, ale na finální vlastnosti nemají žádný vliv. 

vzhled přírodních sójových svíček mokré skvrny

Zdroj: candlescience.com

JAK ZABRÁNIT VZNIKU MOKRÝCH SKVRN?

,,Všechno jde hladce, ideální teplota místnosti, nahřáté sklenice. Tak tato svíčka se mi náramně povedla! Nechám vosk pěkně zatuhnout a zítra dodělám finální úpravy, aby mohla svíčka do světa. Cože? Co se to stalo s moji krásnou svíčkou? Proč vypadá tak nějak mokře, nehezky, neprofesionálně? Postup výroby svíčky byl ideální, ale teď přede mnou stojí nedokonalá svíčka, která se mi vůbec nelíbí.‘‘

I profesionálním svíčkařům se "mokré skvrny" nevyhnou. Ať děláme, co děláme přírodní vosk je živel a nedá se jen tak lehce zkrotit. Vosk se při svém tuhnutí smršťuje a dochází ke vzniku bublin, které vypadají jako mokré skvrny. Tento jev se vyskytuje nejenom u svíčkařů začátečníků, ale i u zkušených profesionálů.

Zbavte se mokrých skvrn na hotové svíčce:

  • Použijte horkovzdušnou pistoli, která v daném místě sklenici zahřeje a umožní vosku znovu přilnout k nádobě.
  • Jednoduše wet spots přelepte etiketou, co oči nevidí, to srdce nebolí :)

Předcházejte mokrým skvrnám při výrobě svíčky: 

  1. Nádoby před nalitím vosku umyjte jarovou vodou a nahřejte 
  2. Nenalévejte příliš horký vosk
  3. Vosk nalévejte s citem a pomalu
  4. Teplota místnosti by neměla být nižší než 21-22°C
  5. Po nalití vosku jemně poklepejte na sklenici, aby se uvolnily vzduchové bubliny
  6. Každé nádobě nechte dostatečný prostor, aby se vzájemně tepelně neovlivňovaly
  7. Nádoby umístěte na povrch, který nebude svíčku ochlazovat (ideálně mřížka)

I přesto, že dodržíte veškerá opatření, budou se tyto mokré skvrny objevovat, nelamte si s nimi ale hlavu, je to přirozená součást přírodních svíček. Přírodní vosky umí výrobce svíček někdy potrápit.  Ačkoliv se snažíme všem nedokonalostem předcházet, zdravotní nezávadnost svíčky je pro nás mnohem důležitější, než její dokonalý vzhled. 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz